Białka to dość obszerny temat, ale postaram się wam bardziej
wypunktować najważniejsze rzeczy, żebyście mieli jakiekolwiek pojęcie o co ,,
kaman”.
Białka to niezwykle ważna grupa związków chemicznych.
Stanowią około 50% suchej masy komórek, budują struktury występujące w
komórkach i biorą udział w regulowaniu wszystkich procesów życiowych , więc bez
nich ani rusz.
Ze względu na pełnione funkcję biologiczne wyróżnia się
następujące grupy białek:
* białka strukturalne
* białka enzymatyczne
* białka odpowiedzialne za przekazywanie informacji
* białka magazynujące substancje
* białka odpowiedzialne za ruch komórki
* białka transportujące do wnętrza i na zewnątrz komórki
* białka transportujące substancje w obrębie organizmu
* białka odpornościowe
* białka zapasowe
białka globularne – rozpuszczalne w wodzie, o cząsteczkach kulistych (np. albuminy, globuliny, histony);
białka fibrylarne – nierozpuszczalne w wodzie, o cząsteczkach w kształcie włókien (np. keratyna, kolagen).
Rodzaje białek złożonych:
Ostatnim zagadnieniem na dziś jest struktura białek, dość
ciężka sprawa, ale następny temat, którym będzie DNA, jest bardzo przyjemny,
więc bez obaw. Dziś trochę się wysilicie, a przy następnym poście choćby impuls
nie znalazł mózgu, to z tym nie będzie miał problemu.
Tak,
więc zaczynajmy, ale żeby wam się miło czytało to dodam wam fajną tabelkę, w
której macie zawarte to co potrzebne:
Mamy nadzieje, że to nie przerosło waszych możliwości, bo to
dopiero początek, ale co ja tam wiem, na
pewno macie bardziej tęgie mózgi niż my i poradzicie sobie z tym bez problemu.
Dziękujemy i zapraszamy do wypatrywania kolejnych postów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz