Nasza pierwsza lekcja nie była zbyt ciekawa, ale spokojnie
to nie koniec. Dziś mamy dla Was coś słodkiego. Pewnie się już domyśliliście o
czym mowa, a jeśli nie to wam powiem, dziś mówimy o (tamtaradammm) cukrach.
Zacznijmy od klasyfikacji sacharydów.
A teraz trochę wyszczególnimy niektóre z powyższych:
Tak
więc jednym z monosacharydów, czyli cukrów prostych jest FRUKTOZA. Jest ona
składnikiem miodu i soków owocowych( stąd nazwa; cukier owocowy) i najsłodszym
z naturalnie występujących cukrów. To obok glukozy najważniejsza heksoza
organizmów żywych. Stanowi składnik oligosacharydów( np. sacharozy) i
polisacharydów.
Natomiast jedną z disacharydów jest natomiast maltoza(
glukoza i glukoza) powstaje jako produkt trawienia skrobi i glikogenu,
występuje w nektarze i pyłku niektórych gatunków roślin. Wabi zwierzęta
zapylające kwiaty, pełni funkcję odżywczą.
Jeśli chodzi o polisacharydy, czyli przysłowiowe wielocukry,
to do nich należy np. skrobia, która występuje m.in. w bulwach ziemniaków i
nasionach zbóż. Jest głównych materiałem zapasowym u roślin.
Przykładowe produkty występowania tych cukrów:
Na koniec dzisiejszego tematu, chciałybyśmy wam tylko
przypomnieć, że jeśli macie jakieś uwagi to naszych wpisów to zachęcamy do
korygowania nas w komentarzach. Jeśli chodzi o szczegółowość naszych wpisów, to
od razu mówimy, że ta wiedza jest przedstawiana w pigułce, więc nadaje się
jedynie do powtórzenia lub rozeznania w temacie. Dziękuje za wysłuchanie, do
następnego razu :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz