niedziela, 26 marca 2017

Budowa i znaczenie węglowodanów

Nasza pierwsza lekcja nie była zbyt ciekawa, ale spokojnie to nie koniec. Dziś mamy dla Was coś słodkiego. Pewnie się już domyśliliście o czym mowa, a jeśli nie to wam powiem, dziś mówimy  o (tamtaradammm) cukrach.
Zacznijmy od klasyfikacji sacharydów.



A teraz trochę wyszczególnimy niektóre z powyższych: 
Tak więc jednym z monosacharydów, czyli cukrów prostych jest FRUKTOZA. Jest ona składnikiem miodu i soków owocowych( stąd nazwa; cukier owocowy) i najsłodszym z naturalnie występujących cukrów. To obok glukozy najważniejsza heksoza organizmów żywych. Stanowi składnik oligosacharydów( np. sacharozy) i polisacharydów.
Natomiast jedną z disacharydów jest natomiast maltoza( glukoza i glukoza) powstaje jako produkt trawienia skrobi i glikogenu, występuje w nektarze i pyłku niektórych gatunków roślin. Wabi zwierzęta zapylające kwiaty, pełni funkcję odżywczą.
Jeśli chodzi o polisacharydy, czyli przysłowiowe wielocukry, to do nich należy np. skrobia, która występuje m.in. w bulwach ziemniaków i nasionach zbóż. Jest głównych materiałem zapasowym u roślin.
Przykładowe produkty występowania tych cukrów:

Podobny obraz     Znalezione obrazy dla zapytania maltoza   Znalezione obrazy dla zapytania skrobia


Na koniec dzisiejszego tematu, chciałybyśmy wam tylko przypomnieć, że jeśli macie jakieś uwagi to naszych wpisów to zachęcamy do korygowania nas w komentarzach. Jeśli chodzi o szczegółowość naszych wpisów, to od razu mówimy, że ta wiedza jest przedstawiana w pigułce, więc nadaje się jedynie do powtórzenia lub rozeznania w temacie. Dziękuje za wysłuchanie, do następnego razu :D 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz